Blog

Je cvičenie vhodné aj vo vyššom veku?

Úvod článku začneme pozitívnou recenziou od klienta Antónia, v ktorej sa dočítate prínosy cvičenia vo vyššom veku.

Je cvičenie vhodné aj vo vyššom veku?

„V mojom vyššom veku by si ma možno každý v tomto ročnom období predstavil na gauči pri televízore alebo pri krížovkách. Ja som sa však aj túto zimu rozhodol opäť začať cvičiť pod vedením osobných trénerov z tímu GM training. Po každom cvičení sa cítim ako za mlada, ako znovuzrodený. Odchádzam z posilňovne šťastný s dobrým pocitom, že som urobil niečo pre svoje telo. Cvičenie nemá priaznivé účinky len na moju psychiku a telesnú kondíciu, ale aj na moje zdravie. Ustúpila mi bolesť a znížil som dávku niektorých liekov. Preto by som cvičenie odporúčal všetkým mojim rovesníkom, tým ktorí ešte váhajú ako aj tým, ktorí o tom ešte ani nerozmýšľali. Pretože aj vo vyššom veku môžeme urobiť niečo pre svoje telo namiesto sťažovania sa, sedenia doma na gauči a užívania liekov od bolesti.“

Každý vie, že cvičenie má veľa výhod pre naše fyzické aj psychické zdravie. Aktívny život prispieva pozitívnym spôsobom k udržiavaniu fyzickej kondície a duševnej pohody. Človek nikdy nie je dosť starý na to, aby mohol začať s pravidelným cvičením. Vo vyššom veku prichádzajú problémy vznikajúce v dôsledku opotrebovania organizmu alebo vedenia nesprávneho životného štýlu.

Procesy starnutia
S pribúdajúcim vekom sa postupne znižuje naša fyzická sila. Znamená to, že nesmieme zanedbávať udržiavanie našej sily a svalovej hmoty, aby sme túto stratu kompenzovali. Je to čiastočne preto, lebo naša svalová hmota sa prirodzene scvrkáva, čiastočne z dôvodu nečinnosti a nakoniec preto, že svalové bunky začnú fungovať o niečo menej. Svalová bunka je najväčšou bunkou v našom tele. Základnou vlastnosťou bunky je schopnosť deliť sa, čo je presne to, čo potrebujeme, aby sa u nás mohla vyvinúť svalová hmota. Tieto bunky majú vo svaloch aj seniori, ale výskumy ukázali, že sú trochu ospalé, a preto sa musia „prebudiť“, aby sa následne mohli deliť. A tento efekt sa dá dosiahnuť primárne cvičením.

Vplyv cvičenia na mozog
Podobne ako nášmu telu prospieva fyzické cvičenie, prospieva aj nášmu mozgu. Vplyv cvičenia ma pozitívne účinky na pamäť, sústredenie, či rýchlosť spracovávania informácií. Cvičenie dokáže oddialiť príznaky demencie a zachovať si samostatnosť. Vplyvom cvičenia je zaznamenaný aj pokles kognitívnych schopností. Viacerí vedci v oblasti neurológie a psychológovia uvádzajú, že efekt cvičenia na mozog je kľúčový pri jeho ochrane pred negatívnymi účinkami starnutia.

Odporúčania WHO pre seniorov
Svetová zdravotnícka organizácia odporúča pre seniorov stráviť 150 minút týždenne pohybom strednej intenzity alebo aspoň 75 minút pohybom zvýšenej intenzity, prípadne kombináciou oboch a to najmenej 120 minút týždenne. Odporúča tiež zaradiť cvičenia zamerané na rozvoj sily, koordinácie a dýchania.

Je cvičenie vhodné aj vo vyššom veku?

Preferované cvičenia
Malo by sa jednať hlavne aj o zdravotné cvičenia, ktoré sú súčasťou liečebnej telesnej výchovy. Realizujú sa dodržiavaním presne stanovených zásad. Ich hlavnou úlohou je natiahnuť svaly s tendenciou skracovania, posilniť svaly s tendenciou ochabovania, dopomôcť telu k správnej harmónii a vyváženosti svalov. Počas celého cvičenia je nutné dodržiavať zásady správneho dýchania a správneho držania tela. Zdravotné cvičenia zahŕňajú: dýchaciu gymnastiku, cievnu gymnastiku, uvoľňovanie kĺbov a naťahovanie svalov, cvičenia zamerané na zvýšenie pohyblivosti kĺbov a chrbtice, cvičenie na posilňovanie svalov panvového dna a hlbokého stabilizačného systému, cvičenie na podporu vzpriameného držania tela.

Vyskúšajte si cvičenie s odborníkom
Ak ste sa rozhodli zlepšiť si zdravie cvičením, nájdite si osobného trénera, ktorý sa špecializuje na cvičenia pre seniorov. Váš osobný tréner by sa mal zameriavať hlavne na bránicové dýchanie, zvýšenie sily, naťahovanie skrátených svalov, zlepšenie koordinácie a jemnej motoriky. Tréner by mal s vami pracovať tiež na stabilite tela kde sú svaly chrbta, brucha a panvy. Pite veľa vody, počas cvičenia strácate veľa tekutín a je dôležité udržiavať hydratáciu. Pite vodu počas, pred a po cvičení.

Z pohľadu zvyšovania priemernej dĺžky života je dôležité s pribúdajúcim vekom chrániť naše zdravie, aby sme si udržali kvalitu života. Kvalita nášho života nesmierne závisí na našom fyzickom a duševnom zdraví a čím dlhšie žijeme, tým viac potrebujeme nájsť správnu rovnováhu. Viac o tréningu vo vyššom veku sa dozviete v našej službe Cvičenia pre seniorov.