Blog

Najlepšie potraviny na podporu imunity

Ako podporiť svoj imunitný systém vďaka potravinám? Jedným z najlepších spôsobov, ako zvýšiť svoju obranyschopnosť, je stravovať sa zdravo a zaradiť do svojho jedálnička čo najviac potravín, ktoré podporujú imunitu. Aké to sú?

Najlepšie potraviny na podporu imunity

1. Červená paprika
Červená paprika je výdatným zdrojom vitamínu C, dokonca lepší ako samotné citrusy. Naviac sa dá skvele zaradiť do bežného jedálnička. Vychutnajte si ju v šaláte či len tak samotnú.

2. Citrusy
Ak neholdujete paprikám, potom do svojho jedálnička zaraďte aspoň zmienené citrusy. Počítajú sa grapefruity, citróny či pomaranče. Všetky tieto druhy sú totiž vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý je skvelým bojovníkom proti chrípke, takže ak vám jeho chuť nevadí, nebojte sa to s ním občas trochu prehnať.

3. Cesnak
Obsahuje selén, ktorý má silný účinok na náš imunitný systém. Navyše patrí medzi obľúbené dochucovadlá, takže ak vám jeho chuť nevadí, nebojte sa to s ním občas trochu prehnať. Tým, ktorí nezvládnu zjesť cesnak surový, odporúčame pridať pokrájané strúčiky k zelenine na panvicu alebo ho používať do omáčok.

4. Vývar
Poriadny a poctivý vývar z kostí podľa mnohých odborníkov tiež dokáže za telo poriadne zabojovať. Konkrétne ide potom o zabránenie rozvoja infekcie v tele. Má vysoký obsah liečivých vlastností a preto je doslova vzpruhou pre imunitný systém. Ideálne je doplniť ho o veľa zeleniny a zvýšiť tak obsah živín a vitamínov.

5. Mandle
Aj orechy, konkrétne mandle, obsahujú veľa látok, ktoré môžu zabrániť prepuknutiu choroby. Mandle navyše obsahujú látky, ktoré pomáhajú brániť telo proti infekcii. Navyše sú chutnou a výživnou desiatou.

6. Brokolica
Táto zelená potravina síce nemá príliš veľa fanúšikov, ale pravdou je, že obsahuje veľké množstvo vitamínu A a C a antioxidant glutatión, ktorý je schopný zabrániť poškodeniu dôležitých bunkových zložiek.

7. Jogurt
Jogurt obsahuje “dobré” baktérie, ktoré majú bojovať proti tým “zlým”. Jogurty navyše obsahujú živé kultúry. Pôsobí tak aj ako účinné probiotikum, ktoré je pre zdravie človeka dôležité. Doprajte si ho na raňajky alebo kedykoľvek počas dňa.

8. Špenát
Táto listová zelenina je plná železa, vlákniny, antioxidantov či vitamínu C. Hodí sa do šalátov, smoothies alebo aj ako príloha k mäsu.


V prípade, že si neviete rady ako nakombinovať tieto superpotraviny do vášho stravovacieho režimu využite našu službu Výživové poradenstvo.